Jedzenie w czasach pandemii, czyli jak COVID-19 wpłynął na zwyczaje okołożywieniowe Polaków?

Oto kilka faktów. Zaskakujące?
Jedzenie w czasach pandemii, czyli jak COVID-19 wpłynął na zwyczaje okołożywieniowe Polaków?
fot. iStock
27.10.2020

Wraz z wybuchem pandemii koronawirusa SARS-CoV-2 Polacy praktycznie z dnia na dzień zmienili swoje zwyczaje żywieniowe. Strach o dostęp do żywności na początku pandemii wyczyścił sklepowe półki z produktów długoterminowych. W obawie przed  wirusem COVID-19 przestaliśmy tak często wychodzić do sklepu, natomiast większe zapasy, jakie robiliśmy na początku obostrzeń, poskutkowały też… zwiększeniem ilości wyrzucanego jedzenia. Co jeszcze zmieniło się od ogłoszenia w Polsce pandemii?

Zaczęliśmy jeść zdrowiej!

Prawie 40% Polaków deklaruje zmiany w diecie odkąd ogłoszono domową izolację. Obserwuje się stały wzrost zakupów organicznej, ekologicznej i zdrowej żywności. „Z jednej strony może być to wypadkową tego, że chętniej kupujemy w małych lokalnych sklepach, z drugiej strony jesteśmy bardziej uważni, bardziej świadomie podchodzimy do kwestii zdrowia, szukamy dobrych jakościowo produktów budujących odporność” – mówi Dorota Zielonka-Nowicka, współwłaściciel cateringu dietetycznego Juicy Jar, który oferuje między innymi dietę zwiększającą odporność organizmu i wyciszającą stany zapalne.

 W USA, podczas pandemii COVID-19, odnotowano zwiększenie sprzedaży owoców o 60% oraz zwiększenie zakupu naturalnych soków z cytrusów aż o 40% w stosunku do roku ubiegłego! „Również w Polsce obserwuję duże zainteresowanie detoksami sokowymi, szczególnie tymi zawierającymi zielone i cytrusowe soki. WHO zaleca dzienne spożycie warzyw i owoców na poziomie 400g-1kg. Nie jest to łatwe zadanie dla statystycznego Polaka, który zjada ich średnio 3 razy mniej! Pijąc jeden niepasteryzowany sok cold pressed o objętości 500 ml dostarczamy organizmowi witamin i minerałów zawartych w ok. 1,5 kg warzyw i owoców. Myślę, że stąd duże zainteresowanie tym produktem. Polacy interesują się także naturalnymi shotami witaminowymi i zakwasami wzmacniającymi jelita” – zauważa współwłaścicielka Juicy Jar.

Polacy chcą nie tylko zadbać o silny organizm na wypadek potencjalnego zarażenia, ale zależy im także na wyeliminowaniu zaniedbanych problemów zdrowotnych. „Bardziej popularne niż kiedykolwiek stały się również: oczyszczający post leczniczy i dietoterapie będące odpowiedzią na choroby cywilizacyjne, np. Hashimoto” – mówi Zielonka-Nowicka.

Każdy medal ma dwie strony

Chociaż duża część Polaków poświęca więcej uwagi temu, co znajdzie w swoim menu, praca zdalna, którą nadal praktykuje wiele firm, może okazać się dla niektórych osób zgubna. Podczas pracy w biurze mamy z reguły przerwy, które możemy poświęcić na posiłek. Praca w domu powoduje, że tę przerwę możemy zrobić w każdej chwili. Wiele osób musiało się także zmierzyć z utratą stanowiska, a biorąc pod uwagę, że stres lubimy „zajadać słodyczami” za kilka miesięcy możemy mieć do czynienia z równie groźną, co SARS-COV-2, epidemią otyłości i wzrostem zachorowalności na takie choroby jak insulinooporność lub cukrzyca.

Stały dostęp do lodówki i możliwość jedzenia o każdej porze, sprzyja podjadaniu i z tego powodu wiele osób decyduje się w tym okresie na catering dietetyczny” – dodaje Zielonka-Nowicka. – „Dzięki temu możemy zapanować nad ilością przyjmowanego jedzenia, unikamy wychodzenia do sklepów i związanego z tym ryzyka, nie marnujemy też żywności.”

Kupujemy żywność rozsądniej

Trzeba przyznać, ze COVID-19 wpłynął również na nasze zachowania proekologiczne. Bardziej dbamy o to, by pamiętać o własnych torbach na zakupy, chętniej kupujemy żywność bez zbędnych opakowań, uważniej przyglądamy się składom. Zaczęliśmy częściej zamawiać przez internet, przez co zakupy są bardziej przemyślane, a w koszyku ląduje mniej zbędnych rzeczy. Jesteśmy też bardziej świadomi tego, jaki wpływ na nasze zdrowie czy klimat ma produkcja mięsa.

Polacy chętniej w tym czasie rezygnują z mięsa i zamieniają je na produkty pochodzenia roślinnego. Wielu naszych klientów w ostatnich miesiącach przeszło na tzw. dietę flexitarianską, gdzie mięso pojawia się w menu sporadycznie, a zupełnym zaskoczeniem był dla nas wzrost zainteresowania dietą wegańską” – mówi współwłaścicielka Juicy Jar. Częściej niż ostatnio klienci cateringów dietetycznych upewniają się także, czy opakowania są biokompostowalne i nie będą produkować „stosu plastiku”.

Polubiliśmy gotowanie i wspólne posiłki

Pandemia SARS-CoV-2 zmieniła także nasze rodzinne zwyczaje żywieniowe. Zamknięcie obiektów gastronomicznych na kilka miesięcy i większa ilość czasu spędzonego w domu sprzyjała samodzielnemu gotowaniu. Wiele osób wróciło do pasji gotowania, na co do tej pory nie pozwalał im codzienny pęd życia. Zwiększoną uwagę zaczęliśmy również przywiązywać do jedzenia posiłków wspólnie z bliskimi. Mamy więcej czasu na celebrowanie wspólnego jedzenia, ale też większą tego potrzebę. „Dieta z wyborem menu i możliwością wybrania dowolnej liczby posiłków na dzień zaspokaja potrzeby właśnie takich osób. Nasi klienci zamawiają same obiady, lub np. wyłącznie 3 posiłki na czas pracy, bo śniadanie i kolacje jedzą wspólnie z rodziną” – mówi współwłaścicielka Juicy Jar.

Bez wątpienia COVID-19 zmienił nasze podejście do zakupu żywności i zwyczaje żywieniowe. Jesteśmy bardziej świadomi i większą uwagę przykładamy do dbania o zdrowie i różnorodność diety. Według specjalistów zmiany te mogą być długotrwałe, a czas pandemii wpływa pozytywnie na świadomość żywieniową rodaków. Czy ta tendencja się utrzyma – czas pokaże, tym bardziej, że na jesień znów spodziewany jest wzrost zachorowalności na SARS-CoV-2.

 

Materiał promocyjny

Komentarze (2)
Ocena: 5 / 5
gość (Ocena: 5) 08.11.2020 21:08
Owszem jem zdrowiej, ale rzadko przyrządzam posiłki sama. Staram się dbać o restauratorów i zamawiać jedzenie przez roomservice. Trzeba się wspierać w tych ciężkich czasach.
odpowiedz
Martyna (Ocena: 5) 30.10.2020 08:44
A ja właśnie postanowiłam jeść zdrowiej. Kupiłam sobie catering dietetyczny warszawski dzień od Pana Gesslera i jestem bardzo zadowolona z efektów. Nie muszę się zastanawiać co zjem w ciągu dnia, a posiłki są smaczne.
odpowiedz
Polecane dla Ciebie