Kawa to jeden z naszych śniadaniowych przysmaków. Kto nie zdąży wypić kawy w domu, pozwala sobie na ten mały przysmak na mieście. Ileż to razy widzieliśmy biegnącą kobietę z kubkiem kawy w ręku. Jedna z kaw, dokładnie Dalgona, to hit, o którym wiele portali rozpisywało się podczas lockdownu na przełomie marca i kwietnia. Sezon jesienno-zimowy to idealny moment na poznanie przepisu Kawy Dalgona z dodatkiem... dyni!
Zobacz więcej: Energetyczny FIT OBIAD - Placki kukurydziane
Tajemnicą doskonałej kawy są ziarna. Im ciemniej palone, tym lepiej będą się łączyć z mlekiem. Bazą naszej kawy będzie espresso. Kolejnym składnikiem są sezonowe dodatki. W tym wypadku będą to dynia, imbiry, cynamon, przyprawa korzenna i goździki. Kiedy dodamy je do kawy, nasz napój będzie miał wspaniały, niepowtarzalny smak, bez którego nie wyobrazisz sobie home office.
fot. istock.com
Składniki:
Przygotowanie:
W niedużym rondelku podgrzać mleko z musem z dyni, syropem klonowym oraz przyprawami. Następnie całość zmiksować, tak aby mleko dyniowe delikatnie się spieniło. Przecedzić przez sitko, ponownie zmiksować i przelać do kubka. Dodać espresso. Do gotowej kawy można dosypać cynamonu. Czas przygotowania takiej kawy to ok. 10 minut.
Zobacz więcej: Mleko i owoce – połączenie doskonałe