Dlaczego szafran powinien znaleźć się w twojej kosmetyczce?

Najdroższa przyprawa świata w służbie urody? Zdradzamy właściwości szafranu!
Dlaczego szafran powinien znaleźć się w twojej kosmetyczce?
23.11.2022
Katarzyna Lemanowicz

Szafran to jedna z najcenniejszych przypraw świata, ale ta niesamowita roślina znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni. W medycynie naturalnej wykorzystuje się go od ponad 3 tys. lat, a kąpieli z jego dodatkiem zażywała sama Kleopatra. Współcześnie, dzięki zawartości cennych witamin i mikroelementów, szturmem podbija przemysł kosmetyczny, będąc m.in. świetnym składnikiem produktów anti-aging. Sprawdź, jakie jeszcze pielęgnacyjne właściwości ma szafran – twoja skóra z pewnością go pokocha!

Dlaczego szafran powinien znaleźć się w twojej kosmetyczce?

Szafran, czyli krokus uprawny, po raz pierwszy udomowiono w starożytnej Grecji. Liliowo-fioletowy kielich kwiatu skrywa w sobie zaledwie trzy intensywnie czerwone niteczki – pręciki, które są najcenniejszą częścią tej rośliny. Pozyskuje się je wyłącznie ręcznie, przez co proces jest bardzo czasochłonny i ostatecznie – kosztowny. Ze względu na swój piżmowy, gorzki i lekko ostry smak szafran swoje zastosowanie znalazł nie tylko w kuchni, ale także w produkcji perfum o miodowym, korzennym zapachu z nutą goryczy. Dzięki bogactwu cennych substancji jak karotenoidy czy przeciwzapalne flawonoidy, krokus uprawny wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości – działa przeciwskurczowo, antybakteryjnie i poprawia nastrój! A jaki jest jego wpływ na kondycję skóry?

Pogromca wolnych rodników

Szafran jest bogaty w przeciwutleniacze, czyli substancje zapobiegające przedwczesnemu starzeniu się skóry. Wyciąg z rośliny chroni komórki przed wolnymi rodnikami, które odpowiadają za powstawanie zmarszczek. To sprawia, że szafran jest doskonałym składnikiem kosmetyków i profesjonalnych preparatów zabiegowych w pielęgnacji anti-aging. Swoje odmładzające działanie zawdzięcza karotenoidom, czyli związkom chroniącym skórę przed szkodliwym wpływem promieniowania słonecznego oraz wielu czynników zewnętrznych, na które jesteśmy codziennie narażone.
– Zawarte w szafranie karotenoidy wykazują silne działanie antyoksydacyjne, dlatego świetnie sprawdzą się w pielęgnacji cery nie tylko dojrzałej, ale także tej z pierwszymi oznakami starzenia. W ekstrakcie z tej rośliny znajduje się m.in. likopen, czyli związek chemiczny uznawany za jeden z najsilniejszych antyoksydantów. Niwelując działanie wolnych rodników, skutecznie wpływa na zmniejszenie procesu fotostarzenia i zapobiega uszkodzeniom włókien kolagenowych, odpowiedzialnych za elastyczność skóry. Kosmetyki i kuracje wykorzystujące szafran przyczyniają się do spłycenia zmarszczek, ujędrnienia oraz rewitalizacji skóry – wyjaśnia Zofia Owczarek, kosmetolog i ekspert marki Venome, tworzącej specjalistyczne produkty z zakresu medycyny estetycznej.

Mistrz w rozjaśnianiu przebarwień

Jeśli zmagasz się z przebarwieniami i nierównym kolorytem cery, szafran jest właśnie dla Ciebie! Zawarte w nim antyoksydanty, oprócz opóźniania procesu starzenia się skóry, pozwalają skutecznie rozjaśnić przebarwienia. To wszystko za sprawą krocyny, kwercetyny oraz kemferolu, które dla roślin są pigmentami chroniącymi je przed szkodliwym działaniem słońca. Te skomplikowanie brzmiące substancje doskonale sprawdzają się także u ludzi – w niwelowaniu brązowych plamek będących wynikiem zbyt intensywnego opalania czy przebytych stanów zapalnych. Jako inhibitory tyrozynazy, czyli kluczowego enzymu w produkcji melaniny – barwnika skóry – hamują jej nadmierną produkcję. Dzięki temu nie tylko rozjaśniają istniejące już zmiany pigmentacyjne, ale także chronią przed powstawaniem nowych. Efekt? Zredukowane przebarwienia, ujednolicony koloryt i promienny wygląd cery!
– Szafran można znaleźć zarówno w kosmetykach jak i profesjonalnych preparatach do zabiegów z zakresu kosmetologii oraz medycyny estetycznej. Ekstrakt z tej rośliny jest składnikiem m.in. mezokoktajli wykorzystywanych przy zabiegu mezoterapii. To zaawansowane produkty o bogatych formułach, szczególnie efektywne w terapii przebarwień, ze względu na zawartość komponentów aktywnych będących inhibitorami tyrozynazy. Szafran występuje w nich w wysokim stężeniu, co pozwala skutecznie zniwelować hiperpigmentację oraz zapobiec nawrotom plam barwnikowych. Warto także zaznaczyć, że za ich powstawanie odpowiada przede wszystkim promieniowanie słoneczne, dlatego należy pamiętać o stosowaniu kremów z wysokim filtrem, zarówno w trakcie, jak i po kuracjach rozjaśniających – mówi Zofia Owczarek.

Sprzymierzeniec pięknej skóry

Odmładzające i rozjaśniające właściwości szafranu wystarczyły, żeby skradł Twoje serce? To jeszcze nie wszystko! Zawarte w krokusie uprawnym flawonoidy wzmacniają funkcje ochronne skóry, tworząc dla niej swoistą barierę przed negatywnym działaniem czynników zewnętrznych oraz utratą wilgoci. Szafran doskonale zregeneruje i ukoi podrażnioną cerę, a także pozwoli uporać się z przesuszoną skórą.
 Wyciąg z szafranu posiada silne właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu łagodzi podrażniony naskórek i przyspiesza gojenie się ranek. Z kolei jego antyseptyczne działanie pozwala zahamować rozwój bakterii odpowiedzialnych za trądzik, wskutek czego szafran pozytywnie wpływa na wyciszenie wszelkich zmian i zapobiega ich powstawaniuDodatkowo, stymulując mikrokrążenie skórne, uszczelnia oraz wzmacnia naczynia krwionośne, dlatego jest cennym składnikiem w pielęgnacji skóry naczynkowej – tłumaczy Zofia Owczarek, kosmetolog, towaroznawca i ekspert marki Venome, produkującej preparaty z zakresu medycyny estetycznej.
Miejsce szafranu jest nie tylko w kuchni, ale również wśród produktów do pielęgnacji. Ta ceniona już przez starożytnych Greków roślina może być remedium na większość problemów ze skórą. Jeśli na Twojej twarzy pojawiają się zmarszczki, zmagasz się z przebarwieniami czy rozszerzonymi naczynkami albo poszukujesz skutecznego składnika anti-acne, koniecznie wypróbuj produkty z wyciągiem z szafranu.

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie