Snickers świętuje 95. urodziny. Historia najbardziej popularnego batona świata

Baton Snickers® zawdzięcza swoją nazwę... koniowi. Ukochany wierzchowiec rodziny Mars zmarł tuż przed premierą produktu, a jego imieniem postanowiono uczcić nowy wyrób. Co ciekawe, przez wiele lat w Wielkiej Brytanii baton sprzedawany był pod nazwą Marathon, aby uniknąć niepożądanych skojarzeń ze słowem "knickers" (ang. majtki). Marka powróciła do pierwotnej nazwy dopiero w 1990 roku, a w 2024 Marathon pojawił się ponownie, tym razem w limitowanej edycji retro, budząc nostalgię wśród brytyjskich konsumentów.
Początkowo batony Snickers® były wytwarzane ręcznie – nugat wylewano na tace, dodawano warstwę karmelu i orzeszki, a następnie krojono i zanurzano pojedynczo w roztopionej czekoladzie. W 1939 roku jego skład obejmował m.in. mleko słodowe, olej kokosowy i białka jaj. Wraz z upływem czasu wdrażano coraz bardziej zaawansowane metody produkcji, co pozwoliło sprostać rosnącemu zapotrzebowaniu na rynku.
Wzrost popularności batonów Snickers® szedł w parze z rozwojem reklamy. W latach 70-tych rozpoznawalność marki była na tyle duża, że w 1975 roku nazwą Snickers ochrzczono niewielką galaktykę odkrytą w pobliżu Drogi Mlecznej.
Marka Snickers® od lat aktywnie angażuje się w świat sportu, wspierając najważniejsze wydarzenia na arenie międzynarodowej. Już w 1984 roku była oficjalnym sponsorem podczas Igrzysk Olimpijskich w Los Angeles. Snickers® wspierał również wiodące imprezy piłkarskie oraz lekkoatletyczne. Patronował m.in. letnim Igrzyskom Olimpijskim w Seulu (1988), Barcelonie (1992) i Pekinie (2008) oraz odbywającym się również w stolicy Chin Zimowym Igrzyskom Olimpijskim 2022). Marka była także wieloletnim sponsorem samochodu z numerem 18 startującego w serii NASCAR – najpopularniejszych wyścigach w Stanach Zjednoczonych.
Snickers® od lat zaskakuje różnorodnością smaków – od klasycznego, przez warianty z masłem orzechowym, kawą, pistacjami, białą i gorzką czekoladą, aż po popularną wersję lodową. Marka nie boi się eksperymentów, podobnie jak jej fani. W Szkocji dużym powodzeniem cieszy się Snickers® w wersji... smażonej. Badania pokazują, że ponad 20 proc. tradycyjnych barów typu Fish & Chips oferuje go właśnie w takiej formie.
Silną stroną marki są także oryginalne kampanie reklamowe. Jedną z najbardziej kultowych była ta z 2010 - "You’re not you when you’re hungry" ("Głodny nie jesteś sobą") zapoczątkowana reklamą z udziałem Betty White wyemitowaną podczas Super Bowl. Brytyjską wersją tej kampanii była reklama z Rowanem Atkinsonem, który jako nieporadny mistrz kung-fu pojawił się w scenerii starożytnych Chin. Hasło szybko zdobyło globalną rozpoznawalność i na trwałe wpisało się w popkulturę, wzmacniając wizerunek batona jako przekąski idealnej na nagły głód.
W Janaszówku koło Sochaczewa znajduje się jedna z kluczowych europejskich fabryk produkujących czekoladowe przysmaki z portfolio Mars. Zakład w tym roku świętował będzie już 30-lecie swojej działalności. Dziennie powstaje tam nawet 3,2 mln batonów Snickers®, które trafiają na ponad 50 rynków w Europie, ale też na Bliskim Wschodzie i w Afryce. Czekoladowa polewa zawdzięcza swój niepowtarzalny smak unikatowej recepturze i odpowiednio dobranej zawartości kakao. Od 2023 roku wszystkie europejskie zakłady Mars Wrigley, w tym ten w Janaszówku, wykorzystują wyłącznie kakao pochodzące ze zrównoważonych źródeł.
Dziś Snickers® to nie tylko popularny baton – to element popkultury, obecny w filmach, serialach i codziennym życiu milionów ludzi. Po 95 latach od premiery wciąż symbolizuje energię, przyjemność i smak, który zna cały świat.
Materiał prasowy