Jak jeść mandarynki? Ratowniczka medyczna ma kilka wskazówek

Okazuje się, że nieodpowiednio przygotowany owoc może doprowadzić do zadławienia - szczególnie dzieci!
Jak jeść mandarynki? Ratowniczka medyczna ma kilka wskazówek
fot. Pexels/ cottonbro studio
04.12.2024

Idą święta, a więc w domach zaczyna pachnieć już mandarynkami, prawda? I choć może się wydawać, że owoc ten to samo zdrowie, w rzeczywistości nierzadko jego niewłaściwe spożywanie bywa przyczyną zadławień. Co to znaczy „nieodpowiednie”? Temat wzięła pod lupę ratowniczka medyczna.

Przeczytaj też: Dlaczego dieta bezglutenowa może być niekorzystna dla zdrowych dzieci?

Jak jeść mandarynki, by uniknąć zadławienia? Radzi ratowniczka medyczna

Nikki Jurcutz ostrzega w sieci przed jedzeniem mandarynek. Dlaczego? Chodzi o ryzyko zadławienia. Informacji tej nie warto bagatelizować, szczególnie gdy serwujemy ten produkt dzieciom. 

Jak więc prawidłowo przygotować mandarynkę do jedzenia? W pierwszej kolejności powinnaś usunąć błony, rdzenie i pestki.

Rdzeń jest ciągnący się, gąbczasty i może być trudny do przeżucia — mówi ratowniczka i dodaje — Membrana stwarza ryzyko zadławienia, ponieważ jest twarda i trudna do przeżucia, nasiona również stwarzają takie ryzyko.

Ekspertka podpowiada też, by mandarynkę przekroić na pół, po boku, tak by rozciąć kawałki. Wówczas można sięgnąć po łyżeczkę i „wyciągnąć” miąższ, znajdujący się między membranami. Nie zapominaj również, by dziecku zawsze podawać małe kawałki i kolejny serwować dopiero wtedy, gdy pierwszy zostanie dobrze pogryziony i połknięty.

Przeczytaj też: Fakty i mity: czy wiesz wszystko o kaszkach w diecie niemowlęcia?

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Tiny Hearts (@tinyheartseducation)

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie