To ostatni moment na szparagi - już na początku lipca kończy się na nie sezon. Dlatego jeśli lubisz jeść szparagi, koniecznie wypróbuj tę kanapkę.
Szparagi mają szereg właściwości prozdrowotnych, a do tego zawierają mało kalorii. Jedz je w każdej możliwości ilości. Szparagi wykazują działanie przeciwnowotworowe, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu i dodatkowo wspomagają proces odchudzania.
Szparagi są bogate w kwas foliowy, witaminę C oraz E, a także beta-karoten, które korzystnie wpływają na stan skóry oraz włosów. Szparagi są cennym źródłem wapnia, fosforu i potasu, które odpowiadają za prawidłową kondycję kości i zębów. Glutation zawarty w szparagach reguluje pracę układu odpornościowego, a także wspomaga wątrobę w procesie oczyszczania organizmu z toksyn.
fot. istock.com
Dodatkowo duża zawartość błonnika pokarmowego korzystnie wpływa na regulację układu trawiennego, redukuje zaparcia i powoduje uczucie sytości co z kolei korzystnie wpływa na proces odchudzania.
Składniki:
Przygotowanie:
Szparagi dokładnie umyj. Ostrą obieraczką do warzyw pokrój szparagi we wstążki (jak makaron, wzdłuż warzywa). Ricottę wymieszaj z kminkiem. Dopraw solą i pieprzem. Pumpernikiel posmaruj serkiem. Na wierzch ułóż łososia i po kilka wstążek ze szparagów. Skrop sokiem z cytryny i ułóż na każdej kanapce kilka listków mięty.
Smacznego!