Kakao w diecie dziecka - czy należy je wprowadzać?

Kakao to słodycze czy zdrowa dawka energii? A może pełnowartościowy posiłek? Kiedy i jak wprowadzać kakao? Przekonaj się sama!
Kakao w diecie dziecka - czy należy je wprowadzać?
fot. istock.com
08.10.2020
Katarzyna Lemanowicz

Kakao kojarzy się z niedzielnymi porankami, z wakacjami u babci i z dzieciństwem. Teraz jednak wiele się zmieniło i mamy bardzo uważają na to, co podają swoim dzieciom. A jak to jest z kakao? Czy dzieci powinny je pić?

Czy należy wprowadzać kakao do diety dziecka?

Z kakao jest problem. Istnieje mnóstwo mitów na jego temat i do końca nawet dietetycy nie są zgodni, kiedy i jak należy wprowadzać kakao w diecie dziecka. Najczęściej możemy usłyszeć od osób, które dietą zajmują się zawodowo, że kakao można podawać, ale nie trzeba i że jest to produkt wątpliwy, więc mama musi sama podjąć decyzję. Wiele to nie wyjaśnia.

Zobacz więcej: Słodkie przekąski w szkolnej śniadaniówce - tak czy nie?

Kakao w diecie dziecka - czy alergizuje?

Czasami tak. Znacznie mniej niż cytrusy, kiwi i truskawki, ale może się okazać, że dziecko ma na kakao alergię. Jest to głównym powodem, dlaczego należy odczekać z wprowadzeniem kakao do diety dziecka.

kakao
fot. istock.com

Kakao w diecie dziecka - kiedy najlepiej podawać?

Większość dietetyków uważa, że najlepiej poczekać, aż dziecko skończy rok i wtedy podawać kakao do picia albo jako dodatek do innych dań. Część dietetyków uważa, że jako dodatek np. do naleśników czy muffinek można podawać niewielkie ilości kakao jeszcze wcześniej, ale po skończonym 8 miesiącu życia.

Jakie kakao wybrać?

Nigdy nie granulowane! To sama chemia. Kakao musi być gorzkie i prawdziwe. Prawdopodobnie właśnie z tego powodu nie zasmakuje od razu Twojemu dziecku. Pamiętaj, że jeśli postanowisz dosłodzić kakao, to pogorszysz sytuację. Cukier nigdy nie jest dobrym pomysłem.

Zobacz więcej: Jak przekonać dziecko do jedzenia warzyw?

Czym zastąpić kakao w diecie dziecka?

Najlepszym zamiennikiem kakao jest karob. Jest to śródziemnomorska roślina, słodsza, a odżywczo przewyższającym nawet samo kakao. Karob jest hipoalergiczny i bezpieczny dla dzieci, ponieważ nie zawiera kofeiny i teobrominy. Ponadto karob w odróżnieniu od kakao nie zawiera fenyloetyloaminy ani fromaminy, które mogą powodować migreny.

Decyzja należy do ciebie, Mamo. Nikt nie podaje sztywnych wytycznych i właśnie ten fakt powinien nas skłaniać do tego, by odczekać i nie podawać kakao przed skończonym rokiem.

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie