Jak mama może wzmacniać odporność przedszkolaka?

Spędzanie czasu w przedszkolu, w otoczeniu rówieśników, ma ogromny wpływ na rozwój funkcji psychofizycznych dziecka. Jednocześnie okres przedszkolny jest pełen wyzwań dla wciąż niedojrzałego układu immunologicznego. Tarcza ochronna, jaką stanowi odporność, nie jest jeszcze w stanie obronić organizmu dziecka przed drobnoustrojami powodującymi infekcje. Mama może wspierać rozwój układu odpornościowego przedszkolaka, m.in. poprzez prawidłowe żywienie. Czego nie powinno zabraknąć w jego diecie?
Chociaż najintensywniejszy rozwój młodego organizmu przypada na okres 1000 pierwszych dni życia, czyli czas od poczęcia przez pierwsze lata, przedszkolak wciąż rośnie, a jego narządy i układy doskonalą swoje funkcje. Przedszkolak to wciąż nie mały dorosły i nadal ma wyjątkowe potrzeby żywieniowe.
W momencie narodzin niemowlę wkracza w świat pełen drobnoustrojów – opuszcza bezpieczne środowisko łona mamy, w którym chroniła go maź płodowa oraz wody płodowe. W pierwszych chwilach życia najlepszym sposobem kształtowania jego odporności jest karmienie piersią. Ważne jest wspieranie prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego również na etapie rozszerzania diety dziecka. Proces kształtowania się odporności trwa nawet do 12. roku życia. Okres przedszkolny to dla tarczy ochronnej organizmu ogromne wyzwanie, dlatego wtedy także warto wspierać ją poprzez dostarczanie wraz z dietą odpowiednich składników odżywczych.
fot. istock.com
Mama może wspierać odporność dziecka w wieku przedszkolnym na różne sposoby – poprzez hartowanie (czyli spacery, aktywność na świeżym powietrzu), szczepienia ochronne, a także prawidłowe żywienie. Istotne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego są witaminy A, C i D, a także żelazo.
Zobacz więcej: Twoje dziecko nie chce uprawiać sportu?
Dziecko w wieku przedszkolnym powinno spożywać 4-5 posiłków dziennie (3 posiłki główne i 2 uzupełniające). 75% dziennego zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze zazwyczaj pokrywają posiłki podawane w przedszkolu – śniadanie, obiad i podwieczorek. Chociaż dieta dziecka po 1. roku życia jest już bardzo urozmaicona, to mleko i produkty mleczne nadal powinny stanowić jej ważną część. Przedszkolak powinien spożywać każdego dnia 700 mg wapnia. Takie zapotrzebowanie pokryją 2-3 szklanki mleka (np. modyfikowanego) dziennie. Na rynku dostępne są mleka modyfikowane tylu Junior dla dzieci w wieku przedszkolnym, których skład został opracowany tak, aby dostarczać składników, których najczęściej brakuje w diecie juniorów, a także wspierać rozwój przedszkolaka. Warto wybrać produkt, który zawiera witaminy A, C i D, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
Ważne informacje: Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.