Zdrowe żywienie dziecka? Sprawdź, co masz na sumieniu!

Maluszki będąc jeszcze w brzuchu mamy, kształtują swoje upodobania kulinarne i nawyki żywieniowe. Szczególnie ważne jest pierwsze 1000 dni, ale także potem należy dbać o dietę dziecka. Dbanie o zbilansowane posiłki ma fundamentalne znaczenie dla zdrowia dziecka teraz i w dorosłym życiu. Jednak zdarza się nam rodzicom popełniać błędy. Sprawdź, co jest złe dla twojego dziecka!
Zbyt szybkie odstawienie od piersi: Według zaleceń WHO maluch powinien być karmiony wyłącznie piersią przez pierwsze 6 miesięcy swojego życia. Dopiero po tym czasie mama może zacząć wprowadzać inne posiłki. Wcześniejsze rozszerzanie diety może prowadzić do przekarmiania, a w konsekwencji do nadwagi lub otyłości. Wcześniejsze odstawienie piersi, nie jest bez znaczenia dla odporności dziecka.
Przekarmianie: Według zaleceń WHO dzieci karmione częściowo piersią powinny otrzymywać w: 6-8 miesiącu życia: 2-3 posiłki uzupełniające, 9-24 miesiąc życia: 3-4 posiłki uzupełniające i 1-2 zdrowe przekąski. Natomiast niemowlęta na mleku modyfikowanym zaleca się spożycie 4-5 posiłków oraz 1-2 przekąsek. Posiłki bezmleczne powinny stopniowo zastępować mleko, tak aby pod koniec 1 r.ż. niemowlę otrzymywało 2-3 posiłki mleczne. Ważne by wielkość posiłków nie była zbyt duża. Przekarmianie dziecka prowadzi do otyłości.
fot. istock.com
Zobacz więcej: Zdrowie malucha w 10 prostych krokach
Wprowadzanie produktów uzupełniających należy rozpocząć nie później niż w 26 tygodniu życia. Istotna jest także ekspozycja na gluten, który rodzice powinni wprowadzić do końca 6 miesiąca.
Rodzice często nie stosują się do zaleceń producentów. Proporcje podane na opakowaniu gwarantują odpowiednią podaż składników odżywczych. Zmiana ich może spowodować niedobory pokarmowe lub przekarmianie niemowlęcia.
Około 8-9 miesiąca większość maluszków posiada już pierwsze ząbki i jest to idealny czas by zacząć wprowadzać stałe posiłki. Błędem jest "przeciąganie" podawania zblendowanych zupek. Warto zostawiać grudki w zupie, a także podawać gotowane warzywa i podduszone lub miękkie surowe owoce.
Brak suplementacji witaminą D: Niemowlęta, niezależnie od sposobu karmienia powinny otrzymywać witaminę D w ilości 400 IU/dzień w pierwszych 6 miesiącach życia, 400-600 IU/dzień pomiędzy 6 a 12 miesiącem w odniesieniu do dziennego spożycia wynikającego z diety niemowlęcia. Brak suplementacji lub jej niewłaściwa podaż może powodować niedobory tej witaminy i w konsekwencji doprowadzić do krzywicy u dziecka.
Zgodnie z zaleceniami specjalistów z Instytutu Matki i Dziecka, w diecie niemowląt należy unikać soli kuchennej oraz cukru. Oznacza to, że maluchom nie wolno podawać potraw na bazie kostek rosołowych, zup z proszku, pikli, czy mocno solonych mięs. Soki i woda nie mogą być dosładzane, należy także unikać napojów owocowych. Po 6 miesiącu życia można podawać naturalne soki owocowe przeznaczone dla dzieci lub przeciery owocowe. Ważne także by soki owocowe były traktowane jako porcja owoców, a nie nawodnienie. Zadbaj o to, by dziecko umiało pić wodę.
Niezdrowe przekąski i produkty dla dorosłych: Rodzice zbyt szybko wprowadzają ciastka, chipsy, słone paluszki, krakersy, frytki, bułki drożdżowe, pączki. Produkty te niestety zawierają duże ilości tłuszczu, cukrów, soli i się nie nadają się dla dzieci. Kotlety, kiełbaski, kapustka czy zawiesiste sosy nadmiernie mogą obciążyć żołądek dziecka. Posiłki dla maluszków powinny być lekkostrawne i odpowiednio zbilansowane. Mleko krowie powinno być wprowadzane dopiero po pierwszym roku życia dziecka. Zbyt wczesne wprowadzanie mleka, może być przyczyną alergii.
Pamiętaj, że to ty jako rodzic masz wpływ na nawyki żywieniowe swojego dziecka. Drogie Mamusie macie jakieś grzeszki żywieniowe na sumieniu?