Jak cukier wpływa na mózg dziecka?

Cukier negatywnie wpływa na mózg dziecka – takie wyniki badań naukowcy opublikowali w „Journal of Physiology”.
Jak cukier wpływa na mózg dziecka?
fot. istock.com
16.08.2021
Katarzyna Lemanowicz

Cukier zawarty w słodkich produktach może pogarszać proces uczenia się i zapamiętywania. Cukier negatywnie wpływa na mózg dziecka – takie wyniki badań naukowcy opublikowali w „Journal of Physiology”.

Wpływ cukru na zdrowie - badania na szczurach

Eksperci z University of California przeprowadzili badanie na szczurach. Zwierzęta przez długi czas spożywały produkty bogate w cukier. Naukowcy udowodnili, że długotrwałe spożywanie fruktozy wpływa negatywnie na pracę mózgu szczurów. Jednocześnie udowodnili, że ten niekorzystny proces można zniwelować przez podawanie kwasów tłuszczowych omega 3. Badacze prowadzili testy na dwóch grupach szczurów. Pierwszej z nich podawano wodę z popularnym słodkim syropem kukurydzianym, który jest wykorzystywany w wielu artykułach spożywczych, jest i słodzikiem i konserwantem. Druga grupa szczurów piła wodę wzbogaconą o kwasy tłuszczowe omega 3. Obie grupy uczono wcześniej poruszania się po labiryncie. Po kilku tygodniach takiej diety, szczury zostały wpuszczone do labiryntu. Naukowcy obserwowali, czy zwierzęta poradzą sobie z ucieczką. Jaki był efekt?

Zobacz więcej: Skąd się bierze próchnica i czy można się nią zarazić?

Cukier szkodzi - to pewne!

Współautor badania Gomez-Pinilla powiedział: „Druga grupa szczurów poruszała się po labiryncie znacznie sprawniej niż szczury, które nie otrzymały kwasów tłuszczowych omega-3. Zwierzęta pozbawione kwasów były wolniejsze, a ich mózgi wykazywały ubytek w aktywności synaptycznej. Ich komórki mózgowe miały kłopoty z przesyłaniem wzajemnych sygnałów, upośledzając zdolność szczurów do jasnego myślenia i przypominania drogi, której nauczyły się sześć tygodni wcześniej.”. Dlaczego tak się stało?

Cukier

fot. istock.com

Różne cukru oblicza

Zdaniem badaczy odpowiada za to syrop glukozowy, który wpłynął na działanie insuliny (hormonu, który kontroluje poziom cukru w organizmie) oraz aktywność synaptyczną (zaburzone przekazywanie informacji pomiędzy neuronami) w mózgu. Nadmiar cukru upośledza działanie insuliny – hormon te przestaje kontrolować w jaki sposób komórki zużywają i przechowują cukier. Gomez-Pinilla dodaje: „Insulina jest ważna w organizmie, bo kontroluje poziom cukru we krwi, jednak odgrywa też inną rolę w mózgu, gdzie jej pojawienie się może uszkadzać procesy uczenia się i pamięci. Nasze badanie pokazało, że dieta bogata w fruktozę szkodzi nie tylko ciału, ale też mózgowi. To coś nowego.”.

Co zamiast cukru?

Naukowcy podkreślają, że powinniśmy zamienić słodki deser na owocowy (cukier ze świeżych owoców nie wywiera takich szkodliwych zmian jak biały cukier). Okazyjnie można zjeść kostkę gorzkiej czekolady. Zalecają spożywanie kwasów tłuszczowych omega 3, które znajdują się w orzechach włoskich, ziarnach słonecznika, pestkach z dyni, rybach (taki jak te:  śledź, tuńczyk, łosoś, halibut, sardynki, makrela), zielonych warzywach, olejach roślinnych: słonecznikowym, rzepakowym, z oliwek. Najważniejsze to zachować równowagę, mózgowi szkodzi nadmiar glukozy, ale również niedobór glukozy. Dziecko może jest słodycze w kontrolowanych ilościach i najlepiej te domowej produkcji jak: naleśniki, placuszki z jabłkami, koktajle owocowe, dżemy domowe lub niskosłodzone, domowe ciasta i wypieki. Najlepiej unikać spożywania słodyczy ze sklepu. 

Jakie macie sposoby na oduczenie dziecka spożywania słodyczy? Jakie są zasady spożywania słodyczy w waszych domach?

Polecane wideo

Komentarze (2)
Ocena: 5 / 5
gość (Ocena: 5) 12.09.2021 16:13
Osobiście staram się ograniczać cukier, stawiam tylko na ten naturalny więc słoiczki od Hipp zdają egzamin.
odpowiedz
indianin (Ocena: 5) 12.09.2021 13:27
Na szczęście coraz liczniejsi producenci żywności (hipp bio na przykład) zrezygnowali całkiem z dodawania cukru do swoich produktów. Oczywiście, potrzebne są też dobre wzorce i nawyki przekazywane dziecku w domu ;-)
odpowiedz
Polecane dla Ciebie