Tych grzybów nigdy nie podawaj dziecku. To szalenie niebezpieczne

Grzyby, choć są bardzo zdrowe, to jednak nie powinny znaleźć się w diecie dziecka zbyt wcześnie, zwłaszcza grzyby leśne. Dlaczego? Otóż grzyby są ciężkostrawne, mogą podrażniać układ pokarmowy dziecka, a nawet - wywołać reakcję alergiczną.
Tych grzybów nigdy nie podawaj dziecku. To szalenie niebezpieczne
W jakim wieku można dziecku dać grzyby do jedzenia? / iStock
11.10.2025
Adrianna Michalczuk

Jeśli zastanawiasz się, od jakiego wieku można podawać grzyby dziecku, to spieszymy z odpowiedzią: do 3. roku życia jakiekolwiek grzyby są zabronione! Układ pokarmowy nie jest gotowy na trawienie chityny zawartej w grzybach, przez co ryzyko zatrucia jest bardzo wysokie. Po 3. roku życia grzyby należy wprowadzać BARDZO ostrożnie - w niewielkich ilościach tylko pieczarki lub boczniaki i najlepiej dobrze ugotowane, w formie dodatku (np. do sosu). Inne grzyby można wprowadzać do diety dopiero po 6. roku życia - ale nadal muszą to być małe ilości, a grzyby muszą być porządnie przetworzone. 

Dopiero po 10. roku życia dzieci zwykle mogą jeść większość grzybów jadalnych, podobnie jak dorośli, o ile nie mają problemów trawiennych.

Polecamy: Bon edukacyjny 500 zł na każde dziecko w podstawówce. Pierwsze wypłaty u rodziców

Jakich grzybów nigdy nie podawać dziecku?

U małych dzieci nie należy podawać grzybów leśnych ponieważ są ciężkostrawne i mogą podrażnić przewód pokarmowy. Dziecku nie wolni też podawać grzybów surowych (np. pieczarki w sałatce), marynowanych w occie (są drażniące dla żołądka) oraz grzybów egzotycznych (shiitake, matsutake itp.).

Objawy alergii na grzyby

Alergia pokarmowa na grzyby ujawnia się po zjedzeniu grzybów (np. pieczarek, boczniaków, shiitake), dając objawy takie, jak ból brzucha, nudności, biegunka, wysypka, swędzenie jamy ustnej. Stosunkowo rzadko występuje reakcja anafilaktyczna.

Alergia na grzyby częściej występuje u dzieci (z powodu niedojrzałego układu odpornościowego) i osób z innymi alergiami pokarmowymi.

Wartości odżywcze grzybów 

Grzyby zawierają witaminy z grupy B (B2, B3, B5, B6, B7, B9), które wspierają układ nerwowy oraz prawidłowy metabolizm, a także witaminę D (zwłaszcza grzyby rosnące na słońcu) oraz niewielkie ilości witaminy C. Znajdziemy w nich także minerały takie, jak potas, fosfor, selen oraz żelazo, miedź, cynk. Grzyby są jednak ciężkostrawne i mogą powodować reakcje alergiczne. Dlatego w przypadku włączania ich do diety dzieci - lepiej w małych ilościach, raczej jako dodatek do potrawy niż w roli głównego dania. 

Polecamy: To najrzadszy grzyb na świecie. W Polsce za darmo w lesie, w Japonii to luksus dla nielicznych

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie