Niestety, badania pokazują, że aż 32% niemowląt oraz 94% dzieci w wieku 1-3 lat nie otrzymuje z dietą wystarczających ilości witaminy D. Zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy synteza skórna witaminy D jest ograniczona, ważne jest, by zadbać o jej odpowiednią podaż w diecie.
Witamina D odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego, a jej niedobór może zwiększać ryzyko infekcji. Dodatkowo jest istotna w rozwoju oraz budowie kości i zębów, a także może mieć związek z rozwojem niektórych nowotworów, chorób układu sercowo-naczyniowego oraz chorób autoimmunologicznych, jak cukrzyca typu 1.
Naturalnym źródłem witaminy D jest synteza skórna, która zachodzi pod wpływem promieniowania słonecznego, jednak w okresie jesienno-zimowym jest ona w Polsce ograniczona. Aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie, zarówno dzieci, jak i dorośli powinni suplementować ją zgodnie z zaleceniami lekarza. Warto witaminę D uzupełniać także z dietą, występuje ona przede wszystkim w tłustych rybach (np. łosoś, makrela), żółtku jaj, czy mleku i produktach mlecznych. Wysokie wartości witaminy D można także znaleźć w mleku modyfikowanym dla młodszych dzieci – z uwagi na częste niedobory tego składnika w diecie jest ona dodawana do tego rodzaju produktów.
Eksperci podkreślają, że już od pierwszych dni życia dziecka należy podawać witaminę D. W przypadku niemowląt zaleca się suplementację 400 jednostek międzynarodowych (j.m.) dziennie przez pierwsze 6 miesięcy życia, a pomiędzy 6. a 12. miesiącem 400-600 j.m. w zależności od masy ciała dziecka. Powyżej 1. roku życia, z racji zwiększonego zapotrzebowania, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, dzieci powinny przyjmować od 600 do 1000 j.m. witaminy D na dobę. Co więcej, dzieci w wieku 1-3 mają aż 6-krotnie wyższe zapotrzebowanie na tę witaminę w przeliczeniu na kilogram masy ciała niż dorośli. U zdrowych roczniaków przebywających na słońcu przez co najmniej 15 minut dziennie z odkrytymi przedramionami i podudziami w okresie od maja do września, suplementacja może nie być konieczna. Mimo to wciąż jest zalecana i bezpieczna, aby utrzymać odpowiedni poziom witaminy D w organizmie. Dawkę suplementacji zawsze należy dobierać w porozumieniu z lekarzem pediatrą, biorąc pod uwagę zarówno masę ciała dziecka, jak i ilość witaminy D dostarczanej w diecie.
fot. istock.com
Dla prawidłowego rozwoju dziecka, szczególnie w pierwszych latach życia, kluczowe jest odpowiednie żywienie, które pozwala uniknąć niedoborów. Zgodnie z zaleceniami, wyłączne karmienie piersią przez pierwsze sześć miesięcy jest optymalnym sposobem dostarczania składników odżywczych, w tym witaminy D, przy jednoczesnej suplementacji. Po 1. roku życia dieta dziecka powinna być zróżnicowana i dostosowana do jego potrzeb. Organizm małego dziecka w dalszym ciągu się rozwija – dojrzewa jego układ pokarmowy, odpornościowy, a razem z nimi mózg i zdolności poznawcze. Wszystko to wymaga starannie zbilansowanej diety. Chociaż Junior rozszerzanie diety ma już za sobą, to jego jadłospis nadal powinien różnić się od menu dorosłych.
Zwyczajowa dieta dorosłych, charakteryzuje się wysoką zawartością soli, cukru czy tłuszczów trans, co jest sprzeczne z zaleceniami żywieniowymi dla dzieci w wieku 1-3, które mają unikalne potrzeby żywieniowe. Zbilansowana dieta, wspierająca prawidłowy rozwój malucha musi uwzględniać wyższe zapotrzebowanie na niektóre składniki odżywcze w przeliczeniu na kg/m.c. niż w przypadku dorosłych, co sprawia, że są bardziej narażone na niedobory, szczególnie witaminy D i żelaza. Z badań wynika, że 94% dzieci w tym wieku nie otrzymuje wystarczającej ilości witaminy D z dietą. Choć mleko modyfikowane po 1. roku życia nie jest konieczne, eksperci zalecają jego podawanie w celu uzupełnienia deficytowych składników.
– Niedobory to powszechny problem w wśród dzieci pomiędzy pierwszym a trzecim rokiem życia. Dlatego ważne jest, aby rodzice mieli dostęp do sprawdzonych narzędzi, które ułatwią im odpowiednie żywienie maluchów. Doskonałym wyborem będzie Kalendarz żywienia dziecka w 1000 pierwszych dni. Narzędzie opracowane przez kluczowych ekspertów przy współpracy z Fundacją Nutricia, to zbiór praktycznych wskazówek dotyczących prawidłowego karmienia dzieci od pierwszych dni aż do 3. roku życia – opowiada Karolina Łukaszewicz-Marszał, dietetyk Fundacji Nutricia. – Kalendarz jest intuicyjnym narzędziem, uwzględniającym potrzeby żywieniowe na różnych etapach rozwoju. W ramach programu „1000 pierwszych dni dla zdrowia” podejmujemy szereg inicjatyw, mających na celu edukację rodziców i opiekunów, ponieważ jest to okres najintensywniejszego rozwoju dzieci – tłumaczy ekspert.
Długotrwałe niedobory żywieniowe mogą mieć konsekwencje zdrowotne zarówno dla dorosłych jak i najmłodszych. Pomiędzy 1. a 3. urodzinami dziecka występuje tzw. krytyczny okres, w którym szczególnie kształtują się nawyki żywieniowe, dlatego tak ważne jest, by dieta malucha była różnorodna i prawidłowo zbilansowana.