– Przewagą domowych słodyczy jest niewątpliwie fakt, że wiemy dokładnie, co w danej przekąsce się znajduje. Mamy możliwość dopasowania składników do swoich potrzeb, np. zmiany białego cukru na inne substancje słodzące, a przygotowane w ten sposób wyroby są zawsze świeże. Domowe słodkości możemy wypełnić bogatoodżywczymi produktami, takimi jak orzechy, pestki, nasiona, gorzka czekolada, owoce czy nawet warzywa! Cukinia, buraki, dynia – to wszystko się super nadaje do różnych wypieków. Nie musimy oczywiście rezygnować ze składników dających słodkość, odpowiednią konsystencję czy bogaty smak. Balans jest zawsze kluczem – informuje Natalia Dziok, dietetyczka i ekspertka marki OneDayMore. – Co więcej, angażując dzieci w sposób powstawania słodkości i tłumacząc, za co odpowiadają poszczególne składniki budujemy ich świadomość żywieniową, uczymy samodzielnego przygotowywania posiłków i przekąsek oraz pokazujemy, że są inne, równie smaczne opcje – dodaje ekspertka.