Zdrowy wielkanocny stół dla małych i dużych

"Pysznie, słodko i niestety często niezdrowo. Jak co roku na polskich stołach w Wielkanoc możemy znaleźć wiele pysznych smakołyków. Wędliny, pasztet, sałatka jarzynowa i ciasta niestety nie należą do najzdrowszych potraw, szczególnie dla dzieci. Nie znaczy to jednak, że w święta nasze pociechy powinny jeść tylko marchewkę! Wspólnymi chwilami przy stole można cieszyć się zdrowo i ze smakiem, jednocześnie nie zapominając o tradycyjnych potrawach" – pociesza Wiola Lis, specjalistka z ekologicznego centrum Arkana Smaku. Zebraliśmy kilka przydatnych porad, jak stworzyć zdrowy wielkanocny stół.
W dzisiejszych czasach gotowe potrawy dostępne w sklepach często mają w sobie wiele cukru, dodatków i sztucznych barwników. Z tego powodu wielu rodziców boi się podawać swoim pociechom tradycyjne potrawy. Jaja z majonezem czy różnego rodzaju ciastka wydają się czymś, czego powinniśmy się wystrzegać. Bywa jednak wręcz przeciwnie, jajka mają dużo witamin, a majonez może być źródłem zdrowych tłuszczów. Jeśli chcemy uniknąć nadmiaru cukru lub dużej ilości dodatków w majonezie możemy stworzyć te dodatki własnoręcznie! Oto kilka pomysłów na proste Wielkanocne potrawy, które można wykonać samodzielnie w swojej kuchni.
Decydując się na przygotowanie nawet części potraw własnoręcznie, wiemy, co dokładnie je nasza pociecha!
Przy wielkanocnym stole warto zadbać o warzywa i owoce. Są one źródłem wielu witamin i minerałów. Te niezbędne w naszej diecie składniki są jednak często nielubiane przez dzieci. Nic strasznego, jest kilka sposobów, aby przemycić warzywa do diety dziecka!
fot. istock.com
Specjalistka z ekologicznego centrum Arkana Smaku podpowiada: "Jeśli lubimy piec ciasta, a nasze dziecko kocha słodycze, możemy z łatwością przemycić warzywa na wielkanocny stół. Wystarczy, że przygotujemy czekoladowe ciasto marchewkowe, brownie z fasoli czy ciastka z owocami. Warto wymyślać nowe, innowacyjne rozwiązania, jak zmiksowanie warzyw i owoców, a później dodanie musu do ciasta. W połączeniu z wszystkimi słodkimi składnikami smak warzyw jest praktycznie niewyczuwalny!"
Dzieci kochają bajki i wyobraźnię, dlatego kolejnym sposobem na przemycenie większej ilości warzyw do świątecznego menu jest tworzenie warzywno-owocowych figurek. Przy pomocy wykałaczek możemy wyczarować owocowe jeże lub warzywne smoki. To również świetna zabawa, w którą może zaangażować się cała rodzina!
Niezależnie od wieku większość domowników ma kłopoty z nadmiernym jedzeniem w święta. Ten problem spotyka nas wszystkich. Niestety objadanie się jest bardzo niezdrowe i często prowadzi do braku energii oraz bólu brzucha. Jest jednak kilka zdrowych praktyk, aby uniknąć tych dolegliwości.
"W ten wyjątkowy dzień zarówno dzieci, jak i dorośli powinni jeść dużo warzyw oraz owoców. Dzięki temu mamy mniejszą ochotę na słodycze, czujemy się bardziej pojedzeni oraz mamy więcej energii, którą możemy poświęcić na spędzanie czasu z rodziną. Dodatkowo, jedząc warzywa przy rodzinnym stole, budujemy zdrowe nawyki żywieniowe u swoich pociech" – tłumaczy Wiola Lis z Arkanów Smaku.
Często w biegu i natłoku wydarzeń zapominamy o odpowiednim nawodnieniu. Jest to ogromny błąd. Często mylimy uczucie pragnienia z uczuciem głodu, przez co nadmiernie się objadamy.
Jednym z często popełnianych błędów jest również jedzenie „na siłę”. Nie powinno się tego robić, nawet jeśli stół wygląda pięknie. Nadmierne jedzenie może mieć przykre efekty. Warto porozmawiać o tym również z dzieckiem i uświadomić mu, że jedzenie „nie ucieknie” i zawsze może zjeść je później.
Podczas Świąt często zapominamy o przerwach w jedzeniu. A przecież ten czas polega na spędzaniu czasu z rodziną. Warto wybrać się na spacer, pobawić się z pupilem lub pograć w ulubioną grę.
Zadbajmy razem o smaczne i rodzinne Święta!