Ryby w diecie dziecka – jakie i od kiedy?

Ich spożywanie w ramach regularnego schematu odżywiania może w przyszłości chronić dziecko przed chorobami serca, udarem mózgu, depresją i nie tylko. U bardzo małych dzieci niektóre składniki odżywcze z ryb (np. DHA, cholina, białko i żelazo) są ściśle związane z rozwojem neuronów w mózgu” – podkreśla Wiola Lis z internetowego ekobazaru Arkana Smaku. Jakie zatem gatunki wybierać i od kiedy bezpiecznie podawać je dziecku?
Ryby mogą być wspaniałym źródłem energii dla dziecka. Istnieją jednak pewne wątpliwości co do bezpiecznego serwowania ich najmłodszym, ponieważ niektóre są zanieczyszczone metalami ciężkimi, takimi jak rtęć. Których ryb nie musimy się obawiać? Najbezpieczniejszymi rybami do spożycia przez dzieci i dorosłych są:
Możemy zacząć karmić swoje dziecko odpowiednio przygotowanymi rybami już w wieku 4 miesięcy. Nie ma dowodów na to, że opóźnianie wprowadzenia ryb zapobiegnie rozwojowi alergii pokarmowych u niemowląt i dzieci. Dotyczy to również innych pokarmów, które są uważane za wysoce alergiczne, takich jak mleko, jajka i masło orzechowe.
W rzeczywistości istnieją pewne dowody na to, że jedzenie ryb i innych alergenów we wczesnym okresie życia może zapobiegać niektórym chorobom alergicznym, w tym astmie, egzemie i alergicznemu nieżytowi nosa.
Częstość występowania alergii na ryby szacuje się na mniej niż 2% u dzieci i poniżej 5% u dorosłych. Chociaż ogólnie częstotliwość występowania alergii wzrasta, alergie pokarmowe są nadal stosunkowo rzadkie.
Objawy alergii na ryby obejmują nudności, wymioty, biegunkę, ból głowy, wysypkę skórną i pokrzywkę, a także anafilaksję (ostrą reakcję alergiczną, która może powodować trudności w oddychaniu). Jeśli u dziecka wystąpi wysypka, biegunka lub wymioty po zjedzeniu ryby lub innego pokarmu, zgłośmy to swojemu pediatrze.
„Ryby możemy wprowadzić do diety dziecka już od 5-6 miesiąca, zaraz po wprowadzeniu i sprawdzeniu tolerancji na kilka innych pokarmów stałych (takich jak płatki zbożowe, owoce i warzywa). Wszelkie pokarmy, które wprowadzamy, powinny mieć formy i konsystencje odpowiednie dla niemowląt” – zaznacza specjalistka z Arkanów Smaku.
Należy pamiętać, że w tym wieku karmienie polega głównie na poznawaniu różnych tekstur i smaków. Niemowlęta nadal otrzymują większość składników odżywczych z mleka modyfikowanego lub mleka matki.
Kiedy po raz pierwszy wprowadzamy ryby, upewnijmy się, że zostały ugotowane i prawidłowo pozbawione ości. Najbezpieczniejsze będą w formie zmielonej.
Wiola Lis z ekologicznego centrum Arkana Smaku dodaje: „Możemy również omówić wprowadzenie ryb ze swoim pediatrą. W zależności od historii medycznej dziecka i jego potrzeb zdrowotnych, porady lekarza mogą nieznacznie różnić się od ogólnych zaleceń. Od specjalisty uzyskamy dodatkowe sugestie, jak wprowadzić ryby – zwłaszcza, jeśli rodzina ma historię alergii pokarmowych. Aby dostarczyć największy zastrzyk składników odżywczych, wybierajmy tłuste ryby, takie jak łosoś lub pstrąg, ponieważ są one największym źródłem omega-3”.
Wprowadzanie dziecka w cudowny świat stałych pokarmów to jedna z największych radości rodzicielstwa — choć wiąże się z wyzwaniami. Zachęcajmy dziecko do poznawania różnorodnych smaków. Po selekcji i starannym przygotowaniu gotowana ryba jest bezpiecznym, pożywnym i smacznym pokarmem dla każdego malucha!