Drugie śniadanie, które dziecko zabiera ze sobą do przedszkola lub szkoły, jest równie ważne jak to spożywane w domu – w końcu żaden rodzic nie chce, aby jego dziecko zamiast na nauce czy zabawie, skupiało się na pustym brzuchu. Ze względu na to, że posiłek taki zostanie zjedzony dopiero po kilku godzinach, należy zwrócić szczególną uwagę na sposób pakowania. Połączenie ze sobą elementów suchych i mokrych może sprawić, że konsystencja całego posiłku nie będzie zachęcała do jedzenia. Dlatego jeśli w ramach drugiego śniadania pakujemy dziecku musli z jogurtem, najlepiej aby były one od siebie oddzielone i wymieszane przez dziecko tuż przed spożyciem. Możemy w tym celu postawić np. na osobne pojemniki lub takie z oddzielnymi przegródkami, które zapobiegają mieszaniu się zawartości. Smaczną przekąską mogą być także np. roślinne pulpeciki lub kiełbaski podsmażone lub podpieczone wcześniej w domu, a następnie zapakowane razem z pokrojonymi w słupki świeżymi warzywami jak papryka, marchewka, cukinia czy ogórek oraz domowej roboty dipem na bazie jogurtu, hummusem albo ketchupem. Takie rozwiązanie świetnie sprawdza się na zimno, a dzięki smakowitym sosom dzieci nie tylko chętnie zjedzą sycącą bazę, ale także warzywa.