4 sposoby na zadbanie o układ trawienny dziecka

O czym należy pamiętać przy komponowaniu posiłków? Czy wszystko „jest dla ludzi”, więc też dla małych dzieci?
Zobacz więcej: Słodkie przekąski w szkolnej śniadaniówce - tak czy nie?
Umiejętność czytania etykiet jest ważna nie tylko ze względu na dorosłych, ale też dzieci. Warto zwracać uwagę, jakie ilości cukru są w produkcie oraz jakie składniki zostały użyte do produkcji ulubionych biszkoptów. Często zdarza się, że w wielu produktach znajduje się olej palmowy, który jest niezdrowy dla dzieci, jak i dorosłych. Gdy wybierasz jogurt dla dziecka, pamiętaj, aby w składzie znalazły się „żywe kultury bakterii”, czyli probiotyki, które powstały podczas procesu fermentacji.
fot. istock.com
Marynaty są zdrowe, ale zawsze trzeba zapoznać się ze składem. Jeśli potrafisz, możesz sama zrobić marynowane jedzenie, które podasz swojemu dziecku. Marynaty zawierają dużo błonnika oraz związki oksydacyjne. Kiszonki również są bardzo zdrowe. Są źródłem witamin, minerałów i działają przeciwnowotworowo. Jeśli chcesz, aby twoje dziecko nie miało problemów z nadwagą, podawaj swojemu dziecku kiszonki.
Przyjazne bakterie w jelitach twojego dziecka rozwijają się dzięki błonnikowi, który ulega procesowi fermentacji. Jęczmień dobrze działa na trzustkę i jelita, a owies ma witaminy z grupy B oraz dużą zawartość zdrowych tłuszczów, żelaza i białka, które jest szczególnie ważne dla prawidłowego rozwoju dzieci.
Zobacz więcej: Czy wiesz, że w przeciągu ostatnich 10 lat podwoiła się liczba otyłych przedszkolaków? Jak wobec tego powinno wyglądać menu najmłodszych?
Może to brzmi dziwnie, ale w przypadku makaronu, odgrzanie go powoduje, iż staje się on mniej kaloryczny. Wiele mam ma opory przed podawaniem makaronu ze względu na wysoką ilość węglowodanów. Jak się okazuje odgrzewany makaron ma zupełnie inną strukturę niż świeżo ugotowany. Nie powoduje nagłych skoków glukozy, dlatego można go podawać dzieciom i nie martwić się o ich wagę.