Największy wpływ na odporność dziecka ma sposób odżywiania. Jest to spowodowane przede wszystkim jego oddziaływaniem na stan jelit, które odgrywają kluczową rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Dlatego dieta dziecka powinna być zróżnicowana i odpowiednio zbilansowana pod względem składników odżywczych, aby organizm malucha wchłonął do krwioobiegu wystarczającą ilość mikroelementów.
Dbanie o to, co dziecko je, jest istotne na każdym etapie jego życia, więc jego odporność buduje się już od poczęcia. Nie bez powodu rodzaj pokarmu spożywanego przez kobietę w ciąży jest tak ważny.
Choć nie każde dziecko lubi zdrową żywność, warto ją jednak wprowadzić do jadłospisu, uatrakcyjniając ją w jakiś sposób, na przykład nazywając fasolkę szparagową frytkami z fasolki, aby dziecku nowe jedzenie dobrze się kojarzyło.
Istotną rolę odkrywają oczywiście warzywa i owoce, które są bardzo dobrym źródłem witamin, znacząco wzmacniającym układ odpornościowy, tj. witamina C czy beta-karoten. Zalecane jest zwrócić pod tym kątem szczególnie uwagę na brokuły, marchew i paprykę.
Zobacz więcej: Skąd się biorą niejadki - poznaj naukowe wyjaśnienie!
Z kolei jagody i owoce cytrusowe są zasobne w antyutleniacze, które pomagają pozbyć się z organizmu wolnych rodników osłabiających układ immunologiczny.
Równie ważne kwasy omega-3 znajdują się m.in. w jajach i orzechach, a probiotyki, które pobudzają wzrost bakterii jelitowych niezbędnych do regulowania funkcji układu odpornościowego – w jogurtach z żywymi kulturami bakterii, najlepiej tych pozbawionych cukrów.
Za to negatywny wpływ na odporność malucha mają wysokoprzetworzone produkty, tj, słodycze, słone przekąski czy smażone potrawy. Wpływają one na przyswajalność białka, tłuszczów i węglowodanów, z tego powodu im mniej ich zawiera się w diecie dziecka, tym odporność organizmu jest lepsza.
Co ciekawe, niedawno WHO ogłosiło, że odpowiednio zbilansowana dieta wegańska i wegetariańska jest właściwa dla dzieci na każdym etapie ich rozwoju, więc składniki odżywcze wspomagające odporność można znaleźć w pokarmie roślinnym.