Właściwe skomponowana dieta pozwala maluchowi prawidłowo się rozwijać i z uśmiechem na twarzy odkrywać świat. Choć rodzice chcą jak najlepiej zadbać o każdy detal w kwestii żywienia dziecka, zdarza się, że rozszerzanie jego jadłospisu bywa dla nich nie lada wyzwaniem. W jaki sposób realizować zapotrzebowanie młodego organizmu na ważne składniki odżywcze i energię?
Układ pokarmowy niemowlęcia czy małego dziecka jest niewielkich rozmiarów, dlatego ważne jest, aby zarówno konsystencja, jak i wielkość posiłku były dostosowane do etapu rozwoju malucha. Na samym początku rozszerzania diety wystarczą niewielkie ilości pokarmu – pierwsze nowości mają na celu zapoznanie dziecka z nieznanymi dotąd smakami i zaakceptowanie ich. Warto przede wszystkim pamiętać, że rozszerzanie diety należy rozpocząć po ukończeniu przez niemowlę 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu[1]. Wcześniej wystarczającym pożywieniem dla dziecka jest mleko mamy.
Jako pierwsze do diety niemowlęcia wprowadza się warzywa, w następnej kolejności owoce, a dopiero później inne produkty, takie jak kaszki, mięso, ryby czy przetwory mleczne. Taka kolejność pozwala na stopniowe zapoznawanie malucha z nowymi smakami.
Podstawą bilansowania diety jest jej urozmaicanie. Wprowadzanie do jadłospisu produktów z różnych grup pomaga realizować rosnące zapotrzebowanie organizmu na ważne składniki odżywcze, w tym witaminy i składniki mineralne (po upływie 6 miesięcy życia niemowlęcia mleko mamy przestaje być bowiem wystarczającym pokarmem). Zapoznawanie malucha z nowościami daje mu również możliwość próbowania różnorodnych smaków, a to prosty krok w kierunku kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych.
Prawidłowo zbilansowana dieta malucha powinna być również dla niego bezpieczna – dopasowana do potrzeb wrażliwego i wciąż rozwijającego się młodego organizmu. Wsparciem w tym zakresie są produkty przeznaczone specjalnie dla niemowląt i małych dzieci, ze wskazaniem wieku na opakowaniu. Ich konsystencja oraz skład są opracowane tak, aby odpowiadały na potrzeby najmłodszych na różnych etapach rozwoju. Takie produkty spełniają wyjątkowo restrykcyjne normy jakości – znacznie bardziej surowe niż w przypadku produktów ogólnodostępnych, czyli przeznaczonych dla reszty rodziny.
W pierwszych latach życia dzieci bardzo szybko się uczą, nabywają nowe umiejętności i są otwarte na doświadczenia. To niepowtarzalny czas, w którym kształtują się preferencje smakowe i nawyki żywieniowe. Warto go wykorzystać i przyzwyczajać malucha do regularnego jedzenia śniadań – jednej z podstawowych zasad prawidłowego żywienia. Naukę spożywania pierwszego posiłku w ciągu dnia warto rozpocząć od zbożowej kaszki. Wybór tej przeznaczonej specjalnie dla najmłodszych to ogromne wsparcie w prawidłowym bilansowaniu jadłospisu niemowlęcia. Przykładem takich kaszek są propozycje od BoboVita – oto trzy powody, dla których warto podawać je każdego dnia:
Ważne informacje:
Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.
Kaszki BoboVita zgodnie z przepisami prawa zawierają witaminę B1, która wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego u niemowląt i małych dzieci.
* Dotyczy kaszek mlecznych BoboVita, które zgodnie z przepisami prawa zawierają witaminy A, D i wapń. Bezmleczne kaszki BoboVita zawierają cynk, żelazo i wapń. Kaszka ryżowa owoce leśne zawiera wapń i żelazo, a kaszka zbożowa jabłko śliwka zgodnie z przepisami prawa zawiera tylko witaminę B1.
[1] Szajewska H. et al., Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Pediatria 11.3 (2014): 321-338.
Materiał partnera