Zamień dom w restaurację na Dzień Dziecka

Jak w natłoku codziennych obowiązków zorganizować dzień pełen niespodzianek dla najmłodszych? Podpowiadamy jak zaplanować kreatywne opcje obiadowe połączone ze wspólnym spędzeniem czasu.
Plan dnia współczesnych rodziców jest napięty: codzienne obowiązki domowe, praca, zarządzanie rachunkami, wychowywanie dzieci, można wymieniać naprawdę długo! Są jednak takie sytuacje, kiedy warto odstawić to wszystko na bok i skupić się na tym co najważniejsze – wspólnym spędzaniu czasu w gronie najbliższych. 1 czerwca to idealny moment, by zachwycić najmłodszych nieco bardziej wyrafinowanym i pomysłowym podejściem do kulinariów. Tego dnia możecie przekształcić dom w restaurację i zorganizować wieczorny festiwal smaków. Przyszykujcie menu z kartonu, udekorujcie stół, przebierzcie tatę za kelnera, a najmłodszym nałóżcie na głowę czapki szefa kuchni. Odtwórzcie scenerię rodem z najlepszej restauracji! Zaszalejcie i przygotujcie kilkudaniowy posiłek składający się z przystawki lub zupy, dania głównego oraz deseru!
To nieprawda, że w kuchni rządzą tylko dziewczyny. Propozycja przyszykowania wspólnej kolacji będzie strzałem w 10-tkę niezależnie od płci. To będzie niecodzienna okazja, aby przetestować coś nowego i sięgnąć po rozwiązania w kuchni, których zawsze chcieliście spróbować, a dotychczas nie było do tego okazji. Praca zespołowa, wspólne dzieło i spędzanie czasu robiąc coś nowego, moment na rozmowy, a na koniec pyszny efekt – to prezent, który łączy w sobie przeżycia i na pewno zostanie w pamięci na dłużej niż kolejna zabawka do kolekcji. Daj dziecku wybór – może zamiast popołudnia w domu wybierzecie się na piknik w ulubionym parku?
Doskonale zdajemy sobie sprawę, że rodzice nie posiadają się z radości obserwując jak maluch pałaszuje talerz pełen warzyw, ale nie oszukujmy się – nie jest to częsty widok. Tym bardziej w dniu tego szczególnego święta warto odpuścić i pozwolić najmłodszym na to, na co mają ochotę. Lody na śniadanie? Niezdrowy obiad? Tego dnia liczy się fakt, że jesteście razem, a nie zdrowe nawyki.
Z pomocą w szykowaniu niecodziennego obiadu lub kolacji może przyjść Thermomix® TM6 – jedno z najbardziej wielofunkcyjnych urządzeń kuchennych na świecie. Na co dzień korzystają z niego także szefowie kuchni renomowanych restauracji! Sprzęt z powodzeniem oferuje wiele funkcji zastępując wiele urządzeń np. mielenie, wyrabianie ciasta, blendowanie, rumienienie, fermentowanie, gotowanie na parze czy ważenie. To jedno urządzenie, a wiele możliwości – dzięki niemu szybko ugotujesz nawet dwudaniowy obiad. To też kopalnia kulinarnych inspiracji dzięki tematycznym kolekcjom na platformie z przepisami Cookidoo®, które możemy zapisać na nośniku i wyświetlić na ekranie dotykowym urządzenia. Na Cookidoo® powstała dedykowana kolekcja z okazji Dnia Dziecka. Znajdziesz w niej przepisy m.in. na, „burgery Kulfona”, ciastka „kwiatki” na patyku, piknikowe empanadas czy hot-dogowe muffiny.
Źródło: materiały prasowe Vorwerk Polska
Składniki:
Przydatne przybory kuchenne: folia spożywcza, miska, 2 blachy i papier do pieczenia, wałek do ciasta, foremka do wykrawania ciastek w kształcie kwiatka (Ø 6-7 cm), pędzelek do ciasta, drewniane patyczki do szaszłyków (ok. 15 cm).
Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®
Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać masło, wymieszać 2 min/obr. 3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać kolejne 1 min/obr. 3. Dodać ekstrakt z wanilii i 1 jajko, wymieszać 30 s/obr. 3. Dodać mąkę, wymieszać 30 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać ponownie 30 s/obr. 4. Przełożyć na oprószony mąką blat. Uformować w kulę, podzielić na równe 2 części, następnie zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na ok. 1 godz. lub do momentu, aż ciasto stężeje do konsystencji odpowiedniej do wałkowania (patrz wskazówka). Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej czekoladę, odstawić. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Pierwszą część schłodzonego ciasta przełożyć na lekko oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Za pomocą foremki do wykrawania ciastek w kształcie kwiatka (Ø 6-7 cm) wyciąć 20 kwiatków, zagniatając i rozwałkowując ponownie skrawki ciasta. Połowę kwiatków przełożyć na przygotowaną blachę, posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka, następnie na środku każdego z nich ułożyć kawałek czekolady. Przykryć nieposmarowanym kawałkiem ciasta i dokładnie skleić. Piec 10 min (180°C) lub do momentu, aż ciastka nabiorą złotobrązowego koloru. W tym czasie powtórzyć czynności dla drugiej części ciasta i pozostałej czekolady. W upieczone ciastka ostrożnie włożyć z boku patyczki do szaszłyków, pozostawić na blasze do ostudzenia na ok. 10 min. W tym czasie drugą partię ciastek piec 10 min (180°C) lub do momentu, aż ciastka nabiorą złotobrązowego koloru. W upieczone ciastka włożyć z boku pozostałe patyczki do szaszłyków, pozostawić na blasze do ostudzenia na ok. 10 min. Ciastka „kwiatki” na patyku oprószyć cukrem pudrem i podawać po całkowitym ostudzeniu lub zapakować jako prezent.
Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®
Do dużej miski wsypać cukier i dodać miękkie masło. Dokładnie utrzeć ze sobą. Dodać ekstrakt z wanilii i 1 jajko, wymieszać. Dodać mąkę i ponownie wymieszać ze sobą. Przełożyć na oprószony mąką blat. Uformować w kulę, podzielić na równe 2 części, następnie zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na ok. 1 godz. lub do momentu, aż ciasto stężeje do konsystencji odpowiedniej do wałkowania (patrz wskazówka). Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Pierwszą część schłodzonego ciasta przełożyć na lekko oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Za pomocą foremki do wykrawania ciastek w kształcie kwiatka (Ø 6-7 cm) wyciąć 20 kwiatków, zagniatając i rozwałkowując ponownie skrawki ciasta. Połowę kwiatków przełożyć na przygotowaną blachę, posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka, następnie na środku każdego z nich ułożyć kawałek czekolady. Przykryć nieposmarowanym kawałkiem ciasta i dokładnie skleić. Piec 10 min (180°C) lub do momentu, aż ciastka nabiorą złotobrązowego koloru. W tym czasie powtórzyć czynności dla drugiej części ciasta i pozostałej czekolady. W upieczone ciastka ostrożnie włożyć z boku patyczki do szaszłyków, pozostawić na blasze do ostudzenia na ok. 10 min. W tym czasie drugą partię ciastek piec 10 min (180°C) lub do momentu, aż ciastka nabiorą złotobrązowego koloru. W upieczone ciastka włożyć z boku pozostałe patyczki do szaszłyków, pozostawić na blasze do ostudzenia na ok. 10 min. Ciastka „kwiatki” na patyku oprószyć cukrem pudrem i podawać po całkowitym ostudzeniu lub zapakować jako prezent.