Czy picie kawy w czasie ciąży jest zdrowe?

Podczas ciąży często zmieniają się nam upodobania w stosunku do produktów spożywczych. Wcześniej nie lubiłyśmy brukselki, a teraz mogłybyśmy ją jeść codziennie. To samo może dotyczyć kawy. Dla niektórych przyszłych mam sam zapach jest nie do zniesienia, a inne dalej z przyjemnością rozkoszują się jej aromatem. To zupełnie normalne, przede wszystkim w pierwszym okresie ciąży.
Również spadek wagi w pierwszych tygodniach nie jest niczym groźnym. Nie ma też powodów do obaw, że dziecko, przez ograniczoną w produkty dietę mamy, nie otrzyma wszystkich wartości odżywczych. Przez pierwsze tygodnie płód korzysta przede wszystkim z zapasów, które nasz organizm nagromadził jeszcze przed ciążą.
Od około 12. tygodnia ciąży wszystko powinno wrócić do normy. Organizm zacznie tolerować zdecydowaną większość produktów spożywczych. Może się jednak zdarzyć, że niektóre z nich dalej będą wprawiały przyszłą mamę w mdłości. Taki stan może się utrzymać nawet przez całą ciążę.
Metabolizm kobiety w ciąży znacznie dłużej wszystko trawi, dlatego spożyta kawa będzie w organizmie ciężarnej znacznie dłużej. Za pomocą łożyska dostanie się również do organizmu dziecka. Ale czy mu zaszkodzi? Badania dotyczące niskiego spożycia kofeiny wykazały, że nie ma zależności między przebiegiem ciąży i wadami u dziecka a spożyciem kofeiny.
Jednak wszystko będzie wyglądać zupełnie inaczej, w przypadku spożycia kofeiny w dużych ilościach. Zbyt duża dawka tego organicznego związku chemicznego jest szkodliwa nie tylko dla maluszka, ale również dla mamy. Istnieje ryzyko, że zakłóca łożyskowy przepływ krwi i przepływ substancji odżywczych do organizmu dziecka.
fot. istock.com
Nadmiar kofeiny może powodować również poronienie, przedwczesny poród czy niską masę urodzeniową noworodka. Udowodniono, że kofeina podnosi ciśnienie krwi, podrażnia żołądek, wywołuje mdłości i zgagę, ale przede wszystkim jest moczopędna, czyli przyczynia się do wypłukiwania z organizmu cennych pierwiastków, niezbędnych dla zdrowia zarówno mamy jak i dziecka.
Ile kawy może więc wypić przyszła mama? Bezpieczna dawka to 200-300 mg na dobę, czyli około 2-3 filiżanek kawy, ale niezbyt mocnej. Jedna filiżanka mieszcząca 160 mln płynu daje nam 74 mg kofeiny. W przypadku kawy rozpuszczalnej jest to prawie dwa razy więcej! Warto więc zainwestować w ekspres do kawy, bo sprawia on, że w spożytym napoju znajduje się nie tylko mniej kofeiny, ale również szkodliwych substancji.
Należy pamiętać, że kofeina to nie tylko kawa, ale również herbata, czekolada czy kakao. Jeśli jesteś więc wielką fanką aromatycznej kawy, postaraj się zrezygnować z innych produktów, które zawierają w swoim składzie kofeinę.