Czy przyszła mama ma jeść za dwoje, czy może dla dwojga?

O tajnikach diety w ciąży opowiada dietetyczka z Body Chief!
Czy przyszła mama ma jeść za dwoje, czy może dla dwojga?
21.06.2023
Katarzyna Lemanowicz

Ciąża to szczególny okres w życiu kobiety, w którym szczególnie dba ona nie tylko o siebie, ale także o zdrowie rozwijającego się dziecka. W tym czasie dużą rolę odgrywa m.in. jej odżywianie. Jak powinno wyglądać? Czy przyszła mama ma jeść za dwoje, czy może dla dwojga? Czy ser feta jest dozwolony? Czy surowe warzywa są wskazane? Na te i inne pytania odpowiada Emilia Majchrowska, dietetyczka Body Chief – cateringu dietetycznego znanego z dbałości o żywienie kobiet w ciąży.

Dieta w ciąży - jak powinna wyglądać?

W okresie ciąży w organizmie matki zachodzi bardzo wiele zmian, które bezpośrednio wpływają na jej samopoczucie. Następuje zwykle przyrost wagi ciała, a powszechnie znane „zachcianki jedzeniowe” są czymś naturalnym. Co jednak najważniejsze, może ona nadal jeść smacznie i zdrowo, tylko wystarczy, że będzie przestrzegać kilku istotnych zasad. 

Z artykułu dowiesz się:

  • Zdrowa dieta w ciąży — dlaczego jest tak ważna?
  • Dieta w ciąży — najważniejsze zasady
  • Co jeść w trakcie ciąży?
  • Dieta w ciąży — produkty zakazane

Zdrowa dieta w ciąży dlaczego jest tak ważna?

Zdrowa dieta w ciąży — dlaczego jest tak ważna? Bo ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego jej przebiegu. Pomaga zachować zdrowie i dobre samopoczucie mamy. Wpływa na utrzymanie przez nią prawidłowej wagi i może zapobiegać niektórym problemom zdrowotnym np. ciążowemu nadciśnieniu tętniczemu czy ciążowej cukrzycy. Chroni również przed niedoborem składników odżywczych takich jak kwas foliowy, żelazo, wapń i witamina D. Wspiera układ odpornościowy i może przyczyniać się do uniknięcia wielu infekcji. Ponadto może mieć również przełożenie na preferencje smakowe dziecka oraz zmniejszać u niego ryzyko pojawienia się chorób takich jak cukrzyca, otyłość, czy tych związanych z układem krążenia. Warto dodać, że nadmiar kalorii, zwłaszcza pochodzący z tłuszczów i cukrów prostych, może powodować nadwagę u dziecka już w okresie prenatalnym.

Dieta w ciąży najważniejsze zasady

Jakie są najważniejsze zasady diety w ciąży? Rekomendacje dotyczące diety kobiety ciężarnej nie różnią się od ogólnych zasad zdrowego żywienia, natomiast w tym szczególnym okresie część zaleceń nabiera większego znaczenia — zauważa Emilia Majchrowska, dietetyczka Body Chief.

Według dietetyczki Body Chief najważniejsze zasady żywienia to:

#1 Regularność: Zalecane jest częstsze spożywanie posiłków w mniejszych porcjach, tj. pięciu, sześciu pełnowartościowych dań o stałych porach. Zabieg ten ustabilizuje metabolizm i nie doprowadzi do nadmiernego przepełnienia żołądka.

#2 Różnorodność: Należy zadbać o różnorodność zjadanych posiłków Pozwoli to przyszłej mamie na zapewnienie w diecie wszystkich składników odżywczych. Codziennie powinna spożywać więc produkty ze wszystkich grup spożywczych, czyli pełnoziarniste artykuły zbożowe, warzywa, owoce, produkty białkowe (chude mięso, nabiał, ryby, jajka, nasiona roślin strączkowych) oraz zdrowe źródła tłuszczu (np. oleje roślinne, nasiona, orzechy, pestki, czy awokado).

#3 Optymalna kaloryczność: Warto również zadbać o optymalną kaloryczność posiłków, gdyż to dobrze wpłynie na naturalny przyrost masy ciała. Trzeba pamiętać, że w ciąży zapotrzebowanie energetyczne rośnie w niewielkim stopniu i nie powinno się „jeść za dwoje”. W pierwszym trymestrze przyrost wynosi mniej więcej +85 kcal/dobę, w drugim +285 kcal/dobę, natomiast w trzecim +475 kcal/dobę.

#4 Odpowiednie nawodnienie: Organizm kobiety w ciąży powinien być odpowiednio nawodniony. Aby tak się stało, należy dziennie wypijać około 2-2,5 l płynów (w tym 70-80% powinna stanowić woda mineralna).

#5 Unikanie szkodliwych produktów: Należy unikać produktów szkodliwych dla zdrowia matki i dziecka. Dotyczy to między innymi alkoholu, tytoniu, dużej ilości soli i cukru. Chcąc mieć pewność, że talerz przyszłej mamy jest prawidłowo skomponowany, warto czytać etykiety produktów i wybierać te bez zakazanych składników.

#6 Umiarkowana aktywność fizyczna: Jeżeli nie ma przeciwwskazań medycznych, to przyszła mama powinna do codziennej rutyny włączyć umiarkowaną aktywność fizyczną. Idealnym sportem w ciąży jest joga, pływanie, nordic walking czy spacery.

- Dla kobiet, które nie lubią samodzielnie przygotowywać posiłków lub nie mają na to zwyczajnie czasu, idealnym rozwiązaniem może okazać się dieta cateringowa. Wyżej wymienione zalecenia żywieniowe stosuje zespół dietetyków Body Chief, opracowując posiłki w zestawie dedykowanym dla kobiet w ciąży oraz w okresie laktacji Fit Mammy zauważa Emilia Majchrowska.

fot. Instagram @fittherapy_official

Co jeść w trakcie ciąży?

Co jeść w trakcie ciąży? W trakcie ciąży należy zadbać o to, aby posiłki były pełnowartościowe i różnorodne. Komponując swoją dietę, warto, aby przyszła mama kierowała się zasadami z poniższej tabeli:

GRUPA PRODUKTÓW

ZALECANE DZIENNE SPOŻYCIE (LICZBA PORCJI)

UWAGI

PRODUKTY ZBOŻOWE

7-8

do każdego posiłku, najlepiej produkty pełnoziarniste

PRODUKTY MLECZNE

3-4

najlepiej bez dodatku cukru, fermentowane napoje mleczne, chude twarogi, twarde sery i mleko o zmniejszonej zawartości tłuszczu

PRODUKTY BOGATOBIAŁKOWE (mięso, ryby, jaja)

2-3

2-3x w tyg. ryby, w tym, co najmniej 1x w tyg. dozwolona tłusta ryba morska

WARZYWA

4-5

najlepiej w postaci surowej

OWOCE

2-3

najlepiej świeże

TŁUSZCZE

2-3

najlepiej roślinne (oleje, oliwa z oliwek, miękkie margaryny), jak najmniej tłuszczów zwierzęcych

PŁYNY

2-,2,5 l

70-80% w postaci wody niskozmineralizowanej

Źródło: Dorota Szostak-Woźnak, Żywienie w czasie ciąży i karmienia piersią, 2022, PZWL.

Dieta w ciąży – produkty zakazane

Będąc w ciąży, bezwzględnie należy wystrzegać się picia alkoholu oraz palenia tytoniu. Substancje te przenikają do łożyska i mogą powodować trwałe uszkodzenia w organizmie dziecka. Przyszła mama powinna wykluczyć również z diety produkty stanowiące zagrożenie mikrobiologiczne. Są to:

  • surowe mięso i przetwory (np. tatar, krwisty stek, szynki długo dojrzewające, salami),
  • surowe lub niedogotowane jajka (np. carbonara, jajko na miękko, kogel-mogel),
  • niepasteryzowane mleko i jego przetwory (np. oscypek, niektóre sery feta, niektóre sery pleśniowe),
  • surowe ryby i owoce morza (np. ostrygi, sushi, ryby wędzone na zimno),
  • nieumyte przed zjedzeniem warzywa i owoce,
  • żywność, której minęła data przydatności do spożycia.

W ciąży należy unikać również podrobów, produktów wysokoprzetworzonych (fast-food, dania instant, słodycze, konserwy itp.) oraz słodkich napojów. Ograniczeniu natomiast powinny ulec kawa, produkty wędzone, sól oraz cukier.

Dieta jest niezwykle ważnym czynnikiem wpływającym na zdrowie. Ciąża to wyjątkowy czas, dlatego warto być przede wszystkim dobrym i wyrozumiałym dla siebie, nawet jeśli zdarzą się drobne, kulinarne ,,grzeszki”.

 

Na dodatkowe pytania dotyczące żywienia kobiet w ciąży i w okresie laktacji odpowie dietetyk Body Chief pod numerem telefonu +48 601 444 466 lub adresem e-mail [email protected].

Polecane wideo

Komentarze (3)
Ocena: 5 / 5
gość (Ocena: 5) 02.07.2023 08:27
Niech je nawet za troje. Świniak.
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 26.06.2023 09:29
Dbajcie o siebie po porodzie i nie wstydźcie się mówić o swoich problemach. U mnie doszło do takiego skurczenia pochwy że konieczne było wykonywanie ćwiczeń z rozszerzaczami pochwy. Miałam rozszerzacze Femila, bylam zadowolona. Trauma jednak pozostaje...
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 21.06.2023 14:22
Żrecie jak szweine
odpowiedz
Polecane dla Ciebie