Zmienia się nasze ciało, codzienne nawyki oraz preferencje jedzeniowe. Nasze wybory żywieniowe nie dotyczą już tylko nas samych, ale wpływają na rozwój płodu. Na szczęście jest wiele rzeczy, które możemy, a nawet powinnyśmy jeść. I wcale nie musi być to ograniczające! Jakie produkty wybierać, żeby jeść smacznie i zdrowo dla siebie i dziecka?
W czasie ciąży możemy uzyskać wiele składników odżywczych z różnych źródeł, jak zboża, warzywa, owoce i nabiał. Ważne w tym czasie są zdrowe tłuszcze oraz witaminy i minerały. Nie zapominajmy przy tym o podstawach.
Wiola Lis, specjalistka z internetowego ekocentrum Arkana Smaku, przypomina: „Białka to podstawowy budulec komórek organizmu. Biorą udział w przemianach metabolicznych, w magazynowaniu i wytwarzaniu enzymów i hormonów, w wytwarzaniu i przekazywaniu impulsów nerwowych. Są podstawowym składnikiem krwi, limfy, mleka oraz nośnikiem niektórych witamin i składników mineralnych”.
Białko w ciąży najlepiej czerpać z takiego pożywienia:
Węglowodany natomiast działają jak paliwo dla naszego organizmu. W ciąży warto wybierać węglowodany złożone, gdyż dają energię na dłużej. Można je znaleźć w produktach pełnoziarnistych, warzywach i owocach.
Konieczny w diecie przyszłej mamy jest również błonnik. Usprawnia pracę układu pokarmowego, który w ciąży potrafi płatać figle. Znajdziemy go w warzywach i owocach, zbożach, roślinach strączkowych, orzechach.
Do prawidłowego przebiegu ciąży niezbędne są zdrowe tłuszcze. Do diety koniecznie należy włączyć wybrane ryby i owoce morza, oliwę z oliwek, olej rzepakowy, awokado.
Jakie witaminy i minerały są niezbędne w diecie przyszłej mamy i gdzie je znajdziemy?
Tak, o ile wybieramy odpowiednie rodzaje! Ryby dostarczają nam pełnowartościowego białka, fosforu, potasu, magnezu, nieocenionych kwasów omega-3, jodu, witamin z grupy B, D, A. Wiola Lis z ekologicznego centrum Arkana Smaku przestrzega jednak: „Niestety, niektóre gatunki bywają zanieczyszczone metalami ciężkimi, mikroplastikiem czy pestycydami. Szczególnie niebezpieczna w ciąży jest rtęć. Z ryb powszechnie jedzonych w Polsce najwięcej rtęci ma w sobie ryba maślana, okoń, węgorz, płoć i dorsz. Natomiast zupełnie bezpiecznie możemy jeść krewetki, małże, ostrygi, śledzie, sardynki, mintaja i łososia norweskiego”. Sięgajmy zatem po młode ryby ze sprawdzonych miejsc i hodowli!
Na szczęście rozprawiono się już z mitem, jakoby grzyby pozbawione były wartości odżywczych. Dostarczają nam one bowiem witamin z grupy B, żelaza, białka, potasu i przeciwutleniaczy. Szczególnie cenne są pieczarki, boczniaki, kurki, smardze, borowiki czy podgrzybki. Oczywiście pamiętajmy, aby kupować grzyby tylko od sprawdzonych dostawców.
Jeśli jesteś wegetarianką i jesteś w ciąży, możesz nadal jeść zdrowo dla rozwijającego się płodu. Porozmawiaj ze swoim lekarzem o tym, jak uzyskać składniki odżywcze, których potrzebujecie Ty i Twoje dziecko. Oto kilka pomocnych wskazówek:
Ekspertka z internetowego ekobazaru Arkana Smaku zaznacza: „Współczesny rynek spożywczy dostarcza wiele rozwiązań również dla osób z alergiami pokarmowymi. Celiakia czy nietolerancja laktozy nie są już problemem dla przyszłych mam. Na sklepowych półkach znajdziemy wiele produktów z oznaczeniem bez glutenu czy bez laktozy. Osobne miejsce zajmują również towary dla diabetyków czy osób z insulinoopornością”.
Ciąża nie musi być czasem wyrzeczeń. Warto wiedzieć, które produkty służą nam szczególnie i właśnie z nich komponować ulubione dania. W ten sposób będziemy cieszyć się dobrym jedzeniem i dobrą formą!