Witaminy są niezbędnym składnikiem odżywczym, które utrzymują kobietę i płód w zdrowiu. Poza tym, że dieta podczas ciąży powinna być jak najbardziej zdrowa i zróżnicowana, trzeba także pamiętać o uzupełnianiu witamin, których organizm sam nie wytworzy. Niestety, nikt z nas nie je idealnie i nie dostarcza w 100% niezbędnych składników, dlatego suplementacja jest tak ważna.
Zobacz więcej: To jest skuteczna metoda walki z bólem u kobiet ciężarnych [Ekspert radzi]
Kobiety w ciąży mają inne zapotrzebowania na składniki odżywcze niż panie, które w ciąży nie są. Z tego powodu dieta ciężarnych powinna być bogata głównie w kwas foliowy, kwasy tłuszczowe, żelazo i witaminę D.
fot. istock.com
Dieta powinna być bogata w całe spektrum witamin i minerałów, a także dodatkowych składników odżywczych, których ilość może być niewystarczająca w pokarmach. Oto lista witamin prenatalnych, których nie powinno zabraknąć w diecie.
Kwas foliowy – inaczej witamina B. Pomaga zapobiegać wadom płodu. Ze względu na jego znaczenie zaleca się kobietom w ciąży, aby przyjmowały dawkę ok. 400 mikrogramów kwasu foliowego.
Żelazo – wspomaga rozwój łożyska, płodu i zapobiega anemii u kobiety. Dawka, jaka powinna być przyjmowana to ok. 30 mikrogramów dziennie
Wapń – główny budulec kości u dziecka. Jeśli kobieta nie spożywa wystarczającej dawki w czasie ciąży, to zostanie on pobrany z jej własnych zapasów w kościach. Zalecana dzienna porcja to 1000 mg dziennie, a najlepszym sposobem na dostarczenie wapnia do organizmu jest włączenie do diety ciemnozielonych warzyw.
Witamina D – odpowiednia jej ilość ogranicza wystąpienie stanu przedrzucawkowego, niskiej masy urodzeniowej i przedwczesnego porodu. Dzienna, zalecana dawka to 600 mikrogramów.
Kwasy Omega-3 – zmniejszają wystąpienie stanu zapalnego u matki oraz wspomagają rozwój mózgu płodu.
Zobacz więcej: Jak zachować szczupłą sylwetkę przez 9 miesięcy ciąży?
Witaminy prenatalne są bardzo ważną częścią diety, dlatego ich suplementacja powinna rozpocząć się jeszcze przed ciążą, aby w przyszłości ograniczyć ryzyko niedoborów. Warto też branie witamin skonsultować z lekarzem, który poleci najlepszy produkt oraz podpowie, z jakiego źródła kupować niezbędne składniki odżywcze.