

Także to, co znajduje się w twojej codziennej diecie. Zobacz, co powinnaś jeść zarówno ty, jak i twój partner, by zwiększyć wasze szanse na posiadanie potomstwa. To bardzo ważne, by odżywiać się w ciąży jak najlepiej. Ale aby zwiększyć swoje szanse na posiadanie dziecka, także musisz dbać o swoje zdrowie przed ciążą, a wpływ na twoją płodność mają również konkretne, spożywane przez ciebie produkty.
#1 Afrodyzjaki: Od wieków pewne pokarmy są kojarzone z pożądaniem seksualnym i płodnością. Zapewne dlatego, że przypominają swoim kształtem narządy płciowe kobiety i mężczyzny. Należą do nich granaty, awokado, banany, figi, daktyle, szparagi, migdały, czosnek i ostrygi. Czy mają one rzeczywisty wpływ na pożądanie, pozostawmy tematem otwartym, ale na pewno są bogatym źródłem witamin i minerałów, które mają znaczenie dla płodności.
Jedzenie produktów zawierających aminokwasy - tryptofan i tyrozynę, może podnieść poziom serotoniny i dopaminy w mózgu. Te substancje chemiczne z kolei odrywają ważną rolę przy wydzielaniu hormonów przygotowujących macicę do przyjęcia zarodka.
Tryptofan występuje w natce pietruszki, papai, bananach, daktylach, selerze, marchwi, algach morskich, marchwi, suszonych morelach, słodkich ziemniakach, nasionach słonecznika i migdałach.
Tyrozyny dostarczą ci: chude mięso czerwone, indyk, ryby (dorsz, okoń morski, sardynki), kraby, fasola czerwona, fasola mung i ziarno owsa.
fot. istock.com
Plemniki i komórki jajowe są bardzo podatne na uszkodzenia przez wolne rodniki. Jedzenie żywności, która bogata jest w flawonoidy, pomaga je chronić. Flawonoidy są grupą pigmentów roślinnych, które nadają kolor całej gamie owoców i mają silne działanie przeciwutleniające, które pomaga zneutralizować szkody wyrządzone przez wolne rodniki. Między innymi jagody, maliny, wiśnie, winogrona, pomarańcze, brzoskwinie, śliwki i pomidory są dobrym źródłem flawonoidów.
Niedobór niektórych składników odżywczych może negatywnie wpływać na produkcję męskiego nasienia. Dwa z najważniejszych dla zwiększenia liczby i jakości plemników składniki to cynk i witamina C. Dobrym źródłem cynku są orzechy brazylijskie, jajka, ryby, nasiona i ziarna. Pokarmami bogatymi w witaminę C są na przykład zielone warzywa liściaste, owoce kiwi i pomidory.
Śluz szyjki macicy w dniach płodnych cyklu to środowisko alkaliczne (zasadowe), które chroni spermę i znajdujące się w niej plemniki przed kwaśnym odczynem środowiska pochwy i ułatwia ich przemieszczenie w kierunku jajowodów.
Sprzyjająca płodności dieta powinna być bogata w wysoko alkaliczne produkty, które obejmują wiele owoców i warzyw: szparagi, pędy bambusa, brokuły, marchew, kapustę, seler, ogórki, pora, cebulę, ziemniaki, jabłka, awokado, mango, wiśnie, brzoskwinie i oliwki.
Czosnek: bogaty w witaminy A, B i C, fantastyczne źródło minerałów takich jak cynk i potas.
Szparagi: źródło kwasu foliowego niezbędnego do prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka w łonie matki.
Owoc granatu: symbol płodności w wielu kulturach starożytnych, zawiera antyoksydanty, wiele witamin oraz dużo żelaza.
Przeczytaj również: