Zgaga to jedna z najczęstszych dolegliwości podczas ciąży. Boryka się z nią ok. 45% kobiet. Przyczyną zgagi jest rosnący płód w łonie matki, który uciska na narządy kobiety. Soki żołądkowe przy naciskaniu podchodzą do przełyku – stąd nieprzyjemne uczucie. Jak sobie poradzić ze zgagą, aby nie odbierała radości z ciąży?
Zobacz więcej: Obrzęki, świąd skóry, plamienia: Czego przyszła mama nie powinna lekceważyć?
Żucie gumy po posiłku przez ok. 30 minut powoduje zwiększoną produkcję śliny, a co za tym idzie, zmniejsza nadmiar kwasów żołądkowych w przełyku.
Kwaśne i pikantne potrawy zwiększają produkcję kwasów żołądkowych, dlatego podczas ciąży najlepiej ograniczyć tego typu potrawy.
fot. istock.com
Jedz pięć małych posiłków, ale częściej. Unikniesz uczucia przejedzenia, a organizm lepiej poradzi sobie z trawieniem. Staraj się nie pić wody podczas jedzenia, a dopiero między posiłkami.
Jeśli domowe sposoby nie działają, warto sięgnąć po leki. Farmaceuta pomoże wybrać najlepszy z nich. Leki na zgagę pomogą złagodzić dyskomfort.
Kiedy nie musisz dobrze wyglądać, staraj się nosić luźne ubrania. Nacisk na narządy wewnętrzne będzie mniejszy, a ty będziesz czułą się lepiej.
Zobacz więcej: Dlaczego kobiety wolą mieć córki?
Imbir może pomóc złagodzić zgagę i nudności podczas ciąży. Warto dodać, że ok 2 gramów może rozwiązać problem, z którym boryka się niejedna kobieta.
Jeśli cierpisz na zgagę ciążową, nie musisz rezygnować z ulubionych potraw. Musisz tylko mądrze wybrać, aby później nie cierpieć. Na przykład tłuczone ziemniaki mogą wywołać zgagę, ale pieczone ziemniaki nie. Jeśli chodzi o produkty mleczne, im mniej tłuszczu, tym lepiej. Warto ograniczyć masło i unikać kwaśnej śmietany.